Mijn loopjaar 2022

Foto: Bjorn Paree

De blessure:

Na mijn blessure in maart/april heb ik een lange tijd hersteld en voor mij doen ‘lang niet gelopen (2,5e week). Nog nooit had ik zo lang niet gelopen. Maar in de tijd dat ik geblesseerd was ben ik erg veel wezen fietsen en stond ik op de elliptigo. Dat is een soort crosstrainer maar dan zonder dat je je armen gebruikt. Ik merkte dat ik even toe was een ‘hardloopbreak’. Ik vond de afwisseling en variatie in deze sporten enorm leuk. Fietsen heb ik altijd al leuk gevonden, en om nu zoas Mathieu van der Poel rond te fietsen vond ik fantastisch.

Natuurlijk vond ik het onwijs balen dat ik niet de marathon van Rotterdam kon lopen op 10 april. Mijn doel voor dit jaar was niet gelukt: een snelle marathon tijd & EK kwalificatie voor het Europees kampioenschap in München op 15 augustus 2022. Gelukkig kon ik mij hier goed overeen zetten en heb ik tijdens de blessure periode tegen mijzelf gezegd dat ik er alles aan gedaan moet hebben om Rotterdam toch nog te halen.

Maar wat was mijn blessure nu? Hier is helaas nooit een 100% antwoord op gekomen. Een röntgenfoto en een MRI scan hebben mij nooit verteld wat het nu was. Volgens de sportarts/fysio kunnen spieren reflex matig een pijn reactie geven als de spierketen samen moet werken. In dit geval waren mijn individuele spieren 100%, maar wanneer de groep moest samenwerken in mijn bovenbeen gaf dit ontzettend veel pijn. Ik heb toch wel een 4 week rond gelopen met deze pijn, waarvan ik 2,5e week ook daadwerkelijk mank liep.

Achteraf baal ik natuurlijk ontzettend van deze blessure, alleen zie ik het ook als een leerrendement. Ik heb meer geleerd over mijn lichaam en weet de do’s en the dont’s. Zo is het belangrijk om in een belangrijke voorbereiding niet teveel aan mijn hoofd te hebben en stress vrij te kunnen trainen.

Wat zijn eigenlijk mijn plannen voor de zomer van 2022?
Na mijn blessure had ik 100% het plezier weer terug en genoot ik weer van de looptrainingen. Ook wist ik mijn 1e wedstrijd weer te winnen in Stadskanaal. Ik won de klap tot klap loop in 30:16. Daarna had ik een mooie haas klus in Enschede waar ik tot 22 kilometer heb gehaast tijdens de marathon van Enschede. Een week later op 30 april mocht ik de slot etappe doen van de Batavieren race, een mooie voorbereiding op mijn eerste Nederlands kampioenschap van dit jaar, de 10 kilometer op de weg in Venlo.

NK10 Venlo
De 10 kilometer in Venlo was een hele warme race (26 graden). Voor de start zoveel mogelijk in de schaduw blijven en koelen met water en ijsklontjes. Tijdens de wedstrijd heb ik geprobeerd zoveel mogelijk water aan te pakken zodat ik kon blijven koelen. Bij 5 kilometer heb ik een versnelling geplaatst om een podium plek veilig te stellen. Helaas kon ik op 500 meter niet mee met de andere mannen en was de derde plek voor mij. Ik ben blij met mijn tweede NK medaille en met de vorm die ik nu heb.

Wat komt er nog aan?
– 5000 meter baan Nijmegen 28 mei
– 10.000 meter baan Leiden 11 juni
– 10KM weg Wierden 18 juni
– 10KM weg Appingedam 25 juni
– 10KM weg Voorthuizen 9 juli
– Europees kampioenschap München marathon 15 augustus

Zoals ik al eerder vertelde was 1 van mijn doelen niet gelukt dit jaar. Een EK kwalificatie voor het Europees kampioenschap. Toch wilde de Atletiekunie een mannen marathon team hun sturen richting München en mag ik samen met Ronald Schröer en Björn Koreman Nederland vertegenwoordigen. Aan deze voorbereidingen zitten een aantal belangrijke aspecten. Zo wil ik mij goed voorbereiden op de verwachte hitte. Ik wil goed oefenen met koelvesten en gekoeld drinken. Ook wil ik zoveel mogelijk trainen in de warmte om het lichaam voor te bereiden op de hitte die plaats kan vinden in München. We starten om half 12 dus de kans dat het warm wordt is heel realistisch.

Voordat ik richting München vertrek zal ik nog weer een update plaatsen op mijn website over hoe de voorbereiding is verlopen en wat mijn plannen zijn in München. Tot die tijd ga ik mijn uiterste best doen op de aankomende wedstrijden!