Voorbereiding op de marathon in Bern

4 mijl van Assen Grote veld
4 mijl van Assen
Doneer actie

Team track and field Drenthe/Groningen heeft een prachtige doneeractie opgezet om mij te helpen richting het Olympische limiet! Wil je mij helpen kun je op de knop rechts klikken om te doneren of deze link volgen: 

https://www.doneeractie.nl/olympische-limiet-poging-tom-hendrikse/-49563 

De marathon voorbereiding

Nadat het een lange tijd stil is gebleven van mijn kant ben ik weer terug op mijn website, met een uitgebreid verhaal! In de afgelopen periode is er veel gebeurd en heb ik een mooie ontwikkeling mee gemaakt.

Laten we beginnen bij het begin. Op training ergens rond juni kwam mijn trainer Eddy Kiemel naar mij toe met het idee om te gaan trainen voor een marathon. Na mijn halve marathon op 7 juni in 1:04:44 liet ik al zien dat ik gemaakt ben voor de marathon. Gezien het feit dat het Olympische limiet op 2:11:30 staat en er schoenen op de markt zijn met speciaal foam en een carbonnen plaat betekent dat het limiet relatief gezien haalbaar is, mits de voorbereiding goed verloopt. Dat betekende voor mij wel veel, heel veel en nog meer trainen dan dat ik ooit had gedaan.

We begonnen er maar aan. Eind juni liep ik een 3 weekse cyclus van 163, 183 en 171 km dit verliep erg goed. Toen kwamen er nog een aantal wedstrijden voorbij een 3 kilometer een aantal 5 kilometers. Daartussen in ging ik nog op vakantie en kwam de hitte periode in Europa voorbij. Dit in combinatie met de heuvels in Duitsland zorgde ervoor dat ik flink wat minder kilometers liep dan dat ik wilde. Daarna kwamen nog een aantal wedstrijden: een 1500 meter, het NK 5 kilometer en een 10 kilometer. Ik verbeterde mijn 10 kilometer pr richting 29.25 waar ik onwijs blij mee was!

4 mijl van Assen zij aanzicht
4 mijl van Assen
Sportvoeding Maurten

Daarna begon het lange trainen weer en liep ik continu rond de 150 kilometer in de week. Daarbij liep ik nog een keer een 10 kilometer op de weg in 29.01, weer een stapje harder.

Vervolgens kwam er een test loop aan over 25 kilometer. Die liep ik in 3.05 per kilometer, dat is marathon tempo 2.10.00. De test voelde erg sterk aan alleen moet je dan nog wel 17,2 kilometer verder. Eerst maar eens nog meer en meer trainen. Daarbij moet ik wel vermelden dat als we niet zaten in de periode zonder wedstrijden we niet zoveel zouden gaan trainen en met het idee kwamen om een marathon te gaan lopen.

Zodra de marathon is geweest zal ik weer afbouwen in mijn kilometers en mij weer richten op de 5 en 10 kilometer en af en toe een halve marathon. Ik voel mijn lichaam goed aan en weet wat het nodig heeft om te herstellen en wanneer een blessure op om de hoek komt kijken.

De trainingen gaan erg goed en bestaan over het algemeen uit rustige duurloopjes op zone 0. Dit betekent voor mij ongeveer 14 tot 14,5 per uur. In de week heb ik ongeveer 4 trainingen waarbij ik op hogere snelheid loop. Op zondag heb ik meestal een lange duurloop met soms wat snelheidsblokken erin verwerkt. Het mooiste vind ik om in het Drents Friesewold te lopen, de bossen en prachtige onverharde paden zijn heerlijk om over te lopen.

Een groot marathonissue is altijd de darm problemen. Voor mijzelf heb ik nu uitgevonden wat het beste werkt voor mij. De oplossing was vrij simpel, 5 witte boterhammen met broodbeleg en een bidon Maurten 360 mix sportvoeding. Hierdoor heb ik geen lichamelijke problemen en voel ik mij na afloop van het hardlopen ook veel beter dan als ik dit niet in nam. Ik heb wel eens duurlopen gedaan waarbij ik zoveel last kreeg van alles dat ik mijn focus verloor en na afloop bijna altijd ‘ziek’ was.

4 mijl van Assen brug
4 mijl van Assen
En dan...... De marathon

Nu ik als sportvoeding voorafgaand van mijn training en tijdens mijn training Maurten in neem merk ik dat ik de juiste energie binnen krijg zodat ik gedurende mijn training/wedstrijd genoeg energie kan blijven leveren. 

En dan de grote vraag: kan ik dan een marathon volbrengen in 2:11:30 of harder? Bij een marathon heb je natuurlijk van allerlei aspecten die om de hoek komen kijken. Hoe zijn je benen? Ben je genoeg uitgerust? Heb je goed gegeten in aanloop van de marathon? Heb je op op de ochtend van de marathon goed gegeten en vooral op tijd? Tijdens de marathon heb je ook weer allerlei belangrijke aspecten, mis je geen bidonnetjes, heb je een goede groep waar je mee kunt lopen en krijg je geen kramp richting het einde. 

Ik heb nog nooit een marathon op 19,5 per uur gelopen. Het dichts bij tot wat ik ben gekomen is 33,4 kilometer op tempo 3.05 min/km, dit voelde sterk aan. In training ben ik gekomen tot 41,15 kilometer. Ik heb er alle vertrouwen in dat als ik eenmaal aan de start sta ik een heel eind kan komen, maar ja de man met de hamer kan iedereen tegen komen! Ik heb in ieder geval genoeg getraind om optimaal aan de start te verschijnen! 

Maurten op het Dwingelderveld
Lange duurloop op het Dwingelderveld, sportvoeding maurten
Interview RTV Drenthe

Hier rechts vind je de video die RTV Drenthe heeft gemaakt. Wil je het volledige interview lezen kun je deze link kopiëren.

De video is gemaakt door Karin Mulder 

 https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/167065/Tom-Hendrikse-gaat-voor-Olympisch-ticket-bij-marathondebuut