Bos Cross Amsterdam

Boscross amsterdam 2

Op zondag 15 december stond de Bos Cross op het programma in Amsterdam. Dit was de tweede van 6 cross reeksen in Nederland. Het cross parcours in Amsterdam staat er om bekend vanwege de grote hoeveelheid modder en heuvels. Daarom maakt deze wedstrijd zich een echte cross.

om 13:47 klonk het startschot. Ik ging op pad voor 3 grote rondes, waarbij er per ronde 4 keer geklommen en gedaald moest worden.
Ik merkte dat ik door “het goed te lezen van het parcours” niet teveel energie hoefde te verspillen in het begin van de wedstrijd. 

Tijdens de lastige afdaling van de “Ajax heuvel” nam ik de kop van de wedstrijd over om zo mijn eigen weg te bepalen. Zo pakte ik onbedoeld een aantal meters op de rest van het veld. Zo besloot ik vrij vroeg in de race al door te lopen.

Uiteindelijk kon ik mijn voorsprong uitbouwen tot 50 seconden. Mijn eerste plaats leverde mij uiteindelijk 250 punten op voor het klassement van het nationaal cross circuit in Nederland. Vorig jaar werd ik 3e in het eindklassement. Dit jaar wil ik kijken of ik een plek hoger kan eindigen.

Next: Sylvestercross Soest

De steile klim op deze foto is goed te zien in combinatie met de hoeveelheid modder
Ik werd gehaast door een teckel
Podium Bos Cross Amsterdam
Tom Hendrikse over 2019: nieuwe groep, trainer en alle PR’s verbroken
Geschreven door Tijn Piest 

Wil je het volledige artikel lezen? Neem dan een kijkje op hardloopnetwerk! 

 https://hardloopnetwerk.nl/tom-hendrikse-over-2019-nieuwe-groep-trainer-en-alle-prs-verbroken/  

Het einde van 2019 nadert en dat betekent tijd om terug te blikken en vooruit te kijken. Één van de jongere talenten op de lange afstand is Tom Hendrikse (21). Hij nam al deel aan twee Europese kampioenschappen bij de jeugd en stapte dit jaar over naar Team4Mijl in Groningen. Dit resulteerde onder andere al in winst bij de Amsterdamse Boscross. Ook verbeterde hij dit jaar àl zijn persoonlijke records! Wij interviewden hem.

Trainerswissel

In het voor hem succesvol verlopen 2019 verbeterde Tom Hendrikse al zijn persoonlijke records. En dat in het jaar dat zijn trainer (Guido van Weeren) ermee stopte. In de zomer maakte hij de overstap van RTC Noord Atletiek naar Team4Mijl, waar hij nu traint onder leiding van Eddy Kiemel. “Mijn derde plek op het Nationaal Crosscircuit was wel één van mijn hoogtepunten,” zegt Tom terwijl hij terugblikt op 2019. “Nu ik mij aangesloten heb bij Team4Mijl merk ik dat ik uitgeruster en sterker ben tijdens wedstrijden. Mijn trainer heeft mij al goed door en dat resulteerde een aantal weken geleden nog in een toptijd op de 4 Mijl van Groningen van 18.43 minuten!’’

“Ik vind de crossen in Nederland fantastisch om te doen.”

Goede wedstrijden, geen EK

Net als veel langeafstandslopers zit Tom midden in het crossseizoen. De AVD Cross in Dwingeloo en de Crosscup in Mol gebruikte hij om in vorm te komen voor de Warandeloop. Een goede klassering in Tilburg moest leiden tot kwalificatie voor het EK cross. ‘’Ik merkte dat ik tijdens de AVD cross sterk was, alleen dat ik door de opdracht die ik meekreeg van Eddy al vrij vroeg door mijn brandstof heen was. Bij de Crosscup in Mol ging ik te hard van start waardoor het daarna bikkelen was tot de finish. Desalniettemin twee prima races! De Warandeloop in Tilburg was mijn hoogtepunt. Ik startte relatief rustig waardoor ik steeds harder kon lopen richting het einde. Tijdens die wedstrijd kan ik altijd goed pieken. Helaas was het volgens de Atletiekunie niet genoeg voor een EK ticket,” vertelt Tom teleurgesteld. Zijn meest recente wedstrijd was de Amsterdamse Boscross, waar hij de lange cross bij de senioren op zijn naam schreef. “Het was een zware maar leuke wedstrijd door de modder en de heuvels. Ik hoefde niet 100% te gaan waardoor ik vooral kon genieten van de blubber en het rennen door de bossen. Ik ben erg blij met die overwinning!,’’ zegt Tom met een grijns op zijn gezicht.