Abdijcross Kerkrade 2019

Abdijcross Kerkrade 2019

De Abdijcross in Kerkrade staat bekend als een echte cross. Met (meestal) veel modder, een enorm steile heuvel en draaien en keren zitten alle elementen in deze cross. Voor mij stond er op het programma 10.500 meter. Aanloopstuk + 2 baanrondes + 1 roze ronde + 4 keer zwart. De 4 lange zwarte rondes zijn uitdagend. Eerst heb je een afdaling waar je jezelf voorbij loopt, om vervolgens een rondje om de vijver te maken dat steeds vals plat afloopt naar beneden. Na wat draaien en keren kom je halverwege aan de voet van de beruchte Duivelsberg. Een beklimming van ongeveer 500 meter met een stijgingspercentage van ongeveer 10% (of zelfs meer). Voor ons stond de helft van de klim op het programma, alleen maakte dat hem niet minder zwaar.

Om 13:00 klonk het startschot. Ondanks dat het de nacht ervoor 7 graden had gevroren, begon de ondergrond toch weer oud vertrouwd drassig te worden. Veel mannen kozen ervoor om op wedstrijd schoenen te lopen en niet op spikes. Ik koos voor spikes omdat dat mij toch net even die extra grip gaf in de bochten en de afdaling. Ik ging lekker mee met de kopgroep. Bij het ingaan van de eerste grote zwarte ronde daalde ik erg snel af en wist ik mij te positioneren rond de 6e plek. De kopgroep bestaande uit een Duitser, Zweed, Iraniër, Spanjaard, Italiaan en iemand uit Saudi-Arabië vormde een internationale kopgroep. Verrassend genoeg kon ik erg goed mee draaien met de kopgroep en vond ik dat ze in de afdaling en de beklimming niet sterk waren. Daardoor nam ik in de beklimming van de eerste ronde brutaal de kop. Dat gaf vleugeltjes. 2 rondes lang heb ik kunnen genieten van het lopen op kop, in de mannen senioren race. Alleen bij het ingaan van ronde 3 plaatste de Duister (Nummer 2 van het EK Cross U23 2018) de versnelling en werd het voor mij een strijd om de 4e plek. Ik voelde mij sterk alleen werd het richting de eindstreep wel een gevecht. Waar ik bij de laatste keer heuvel op nog een gat kon slaan op nummer 5, kwamen de wat oudere Spanjaard en Iranees sterk terug. In de eindsprint om de 5e plek was ik helemaal leeg en moest ik genoegen nemen met een 6e plek.
Het was alleen wel een 6e plek met alleen maar buitenlanders voor mij, dus betekende dat ik 1e Nederlander werd in een sterk deelnemersveld! Dit had ik niet gedacht toen ik zondagochtend om half 8 nog even de beentjes los liep met Geart! Ik ben onwijs blij met dit resultaat en dit geeft nog meer vertrouwen voor de Groet uit Schoorl run. Ondanks dat het parcours er sneller bij lag als vorige jaar liep ik veel sneller als de vorige editie. Waar ik de vorige editie een gemiddelde hield van: 3.24, raasde ik nu over het parcours met 3.11 per kilometer!
Ik kom graag in Kerkrade en vind de tocht van 3,5 uur niet erg. Limburg is een prachtige omgeving en met het uitdagende parcours is het echt een strijd met jezelf! Een fantastisch weekend met voor mij, mijn eerste NOS debuut. Het mag dan wel een kleine zijn alleen ben ik er ongelofelijk trots op! Nu eerst bijkomen en goed door trainen.
Hieronder de foto’s en filmpjes van mijn race!