European Cross Country Championships 2018 Tilburg

Het Europees kampioenschap cross zit er weer op en wat een ervaring!

Het begint allemaal al met het desbetreffende belletje dat je geselecteerd bent voor het EK dat is al heel wat. Maar vanaf dan begint het hele feest. Ik heb dit 1 keer eerder mee mogen maken, ik had mij toen geplaatst voor het Europees kampioenschap atletiek in Grosseto. Als je, je plaatst voor zo’n toernooi komt er van alles bij kijken: interviews met de krant, video opnames voor de televisie en heel veel aandacht op sociale media. Dat is natuurlijk geweldig! Je naamsbekendheid groeit daarvan en zo leert heel Nederland je kennen.
Zo ook deze keer. Het hele feest wat ik vorig jaar mocht mee maken begon nu weer gewoon opnieuw. Om te beginnen alle stukjes in de krant waar men over mij schreef. En zo kwam op een donderdag RTV Drenthe langs op de atletiekbaan in Groningen om een reportage te maken van het team en mij. Ik zal alle media artikelen op mijn website plaatsen onder het kopje informatie en dan media.

Maar goed ik had mij dus geplaatst voor het EK-cross voor de mannen onder 23 jaar. Ik had er onwijs veel zin in en alle ervaring die ik had op gedaan in Grosseto nam ik mee naar dit toernooi. Dit toernooi voelde alles al vertrouwder aan en wist ik beter om te gaan met alle spanningen die om de hoek kwamen kijken. Maar de spanning kwam echt wel kijken toen ik hoorde dat er een supporters bus uit het noorden kwam om mij aan te moedigen! Ik vond dit natuurlijk een geweldig initiatief en was van plan om nog harder te gaan.

Op de race dag zelf besloot ik om mijn warming-up lekker rustig in de daarvoor bestemde atleten ruimte te doen waar alle supporters niet konden komen. Hierdoor bleef ik gefocust en kon ik alle energie en aandacht in mijn wedstrijd stoppen. Dit pakte goed uit want ik voelde mij sterk. Zo’n 10 minuten voor de start mochten we dan eindelijk naar de start toe. Toen ik de call room verliet moest ik eerst een paar keer knipperen met mijn ogen om te geloven hoeveel publiek er stond. Er stond serieus veel publiek!!

BAM 12:05 het start schot. Samen met Manuel, Stan en Mike vertrok ik voor 8300 meter blubber, zand, heuvels, boomstammen en plassen water. Zoals afgesproken met mijn trainer zou ik mij goed positioneren tot de boomstammen (zo’n 300 meter vanaf de start), zo rond de 35e positie. Ik zat iets verder voorin dan gepland maar door alle adrenaline en het geweld van de jongens naast mij had ik geen andere keuze dan de eerste ronde meegaan. Daarna heb ik mij wat af laten zakken rond de 50e positie om daarna elk rondje sneller te gaan lopen. Na mate de wedstrijd tot zijn einde kwam hoe meer ik in mijn element kwam. Toen de donkere wolken boven de Beekse Bergen hun regen loosden begon ik te genieten. Samen met de zo gehete: ‘Holland Hill’ kreeg ik steeds meer energie. Telkens als ik langs de beruchte heuvel kwam en ik hoorde het geschreeuw ging ik harder en harder! Samen met alle andere Nederlandse supporters en alle spandoeken die waren gemaakt voor mij kwam ik steeds meer in mijn element.

Uiteindelijk finishte ik als 47e en 3e Nederlander. Vooraf werd mij verteld dat er binnen een seconde soms 3 atleten over de streep kwamen. Om je een idee daarvan te geven: Kwam ik 10 seconden eerder over de streep dan dat ik nu kwam, werd ik 37e. Al met al denk ik dat ik een goede race heb gelopen en mijzelf weer heb verbeterd. Ik ben erg benieuwd wat ik kan lopen tijdens mijn eerste echte snelle 10.000 meter in Schoorl in februari. Aangezien ik tussen jongens in liep die al onder de 30 minuten hebben gelopen op de 10.000 meter. Het was geweldig om tussen al dit geweld te lopen, en aangezien ik nog maar 20 jaar ben en dus nog 2 jaar mee kan in deze leeftijdscategorie ben ik heel erg benieuwd waar ik volgend jaar sta en dat jaar erop! Ik heb niet vaak dat ik een wedstrijd overnieuw wil doen, maar deze wedstrijd WAUW!!!! Het was zo gaaf om voor Nederland uit te mogen komen.

Ik heb erg veel geleerd van dit toernooi en kijk extreem uit naar mijn volgende wedstrijden. Ik wil iedereen bedanken die heeft geholpen om dit te bereiken. Ook wil ik Adriaan (Mijn oude trainer) bedanken die het initiatief heeft opgezet om met een supporters bus helemaal vanuit het noorden (Om 7 uur in de ochtend) richting Tilburg te vertrekken.

Samen met mijn trainer Guido kijk ik uit naar eerstvolgende toernooi: Het Europees kampioenschap Atletiek in Gävle Sweden. Ik wil mij plaatsen voor de 10.000 meter. Met hard werken en extreem gefocust zijn weet ik dat dit een realistisch doel is!

Een ervaring om nooit te vergeten! Maar nu……. Back to work.
De resultaten: http://www.european-athletics.org/competitions/european-cross-country-championships/2018/athletics/event/mens-u23/phase=atm301100/index.html?v=20181209113713&intcmp=[#]-schline-result